Werkoverleg

Goede communicatie bij verandering is cruciaal. De communicatie is effectief wanneer medewerkers veranderingsbereid zijn. Om medewerkers mee te krijgen in een verandering is interactie nodig.

Werkoverleg als interactiemiddel
Het werkoverleg is een instrument dat erg geschikt is om in te zetten bij organisatieveranderingen. Een leidinggevende kan tijdens werkoverleg informatie over de verandering overdragen en tegelijkertijd nagaan hoe medewerkers hierop reageren. Deze manier van interactie heeft positieve effecten op belangrijke factoren die van invloed zijn op het slagen van het veranderingsproces.

Interactie heeft invloed op

– de (onderlinge) betrokkenheid en het werk
– de verandering in de vorm van een positieve uitkomstverwachting
en participatie van medewerkers bij de verandering.

 

 

Veranderen door interactie

Investeer in werkoverleg
Vaak wordt het werkoverleg al gebruikt als een bestaand communicatiemiddel. Toch wordt het nog weinig bewust ingezet door het middenkader om op een goede manier te communiceren over veranderingen. Er bestaan diverse handreikingen voor het goed laten verlopen van werkoverleg. Van groot belang is dat een leidinggevende de competenties heeft om communicatieprocessen te sturen. Omdat het middenkader hierin vaak tekort schiet, is ondersteuning, liefst in de vorm van persoonlijke coaching, noodzakelijk.